Ενεργειακά Παράθυρα, πόρτες


 
 
Τι είναι τα ενεργειακά παράθυρα
 
  
Τα παράθυρα και οι πόρτες, καθορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, την εμφάνιση και τη διαμόρφωση κάθε κτιρίου.
 
Παρέχουν ασφάλεια και προστασία από τις εξωτερικές συνθήκες.
 
Προσθέτουν χρώμα και design, στις κατοικίες και τα κτίρια. Επιπλέον, σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορούν  να είναι και παράγοντες εξοικονόμησης ενέργειας.
 
 
  
 
 

 
Με τον όρο "ενεργειακό παράθυρο", εννοούμε, γενικώς, κάθε τύπο παραθύρου (ανοιγόμενο ή συρόμενο) ο οποίος μειώνει τις θερμικές ανταλλαγές, του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο ενός κτιρίου ή μιας κατοικίας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εξοικονόμηση ενέργειας.
  
Για να είναι ένα παράθυρο (ή πόρτα) ενεργειακό, πρέπει να πληρούνται τουλάχιστον 2 προυποθέσεις:
 
1. Αν το υλικό κατασκευής είναι αλουμίνιο τότε οι διατομές, από τις οποίες κατασκευάζεται το παράθυρο πρέπει να είναι  θερμικά μονωμένες ή  αλλιώς θερμοδιακοπτόμενες με πολυαμίδιο (εξ ού και ο όρος υβριδικό σύστημα αλουμινίου, βλ σχήμα αμέσως παρακάτω).
Η θερμική μόνωση μιας διατομής εκφράζεται με το συντελεστή θερμικής διαπερατότητας της διατομής Uf (U value-frame) και είναι καλύτερος όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του (αυτό όμως, όπως θα δούμε παρακάτω, δεν είναι μοναδικό κριτήριο).
 
   
 
 
 
Με το κίτρινο χρώμα φαίνονται οι ράβδοι από πολυαμίδιο, το οποίο είναι μονωτικό υλικό και ταυτόχρονα αρκετά σκληρό για να συνδέει τα δύο τμήματα των διατομών  (προφίλ)  του αλουμινίου. Η μέθοδος αυτή,  διακοπής της θερμικής γέφυρας μεταξύ του εξωτερικού και του εσωτερικού τμήματος του προφίλ αλουμινίου ονομάζεται "θερμοδιακοπή".


 

   


Στις 2 παραπάνω φωτογραφίες απεικονίζεται ένα πείραμα, με το οποίο καταδεικνύεται η διαφορά θερμικής μόνωσης μεταξύ δύο διατομών αλουμινίου, μιας θερμοδιακοπτόμενης και μιας μη θερμοδιακοπτόμενης, οι οποίες βρίσκονται σε επαφή με παγωμένο σώμα .
Η δεξιά διατομή είναι μη θερμοδιακοπτόμενη, ενώ η αριστερή είναι θερμοδιακοπτόμενη και δεν επιτρέπει να παγώσει  το τμήμα εκείνο, που βρίσκεται μετά το πολυαμίδιο.
 
2. Ο υαλοπίνακας του παραθύρου πρέπει να είναι ενεργειακός.
Για να είναι υαλοπίνακας  ενεργειακός υαλοπίνακας, πρέπει εκτός της χαμηλής τιμής του συντελεστή θερμικής διαπερατότητας Ug (U value-glass), να έχει κάποια άλλα χαρακτηριστικά.
 
Παραδείγματος χάριν, για το μεσογειακό κλίμα, πρέπει να αποτρέπει την είσοδο μεγάλων ποσοτήτων  ηλιακού θερμικού φορτίου, σε ανατολικό και νότιο περοσανατολισμό και είναι ταυτόχρονα αρκετά διαφανής, ώστε να μην απαιτείται  εκτεταμένη  χρήση τεχνητού φωτισμού. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, με ειδικές επιστρώσεις, από οξείδια μετάλλων και άλλων υλικών, στην επιφάνεια του υαλοπίνακα.
 
Επειδή τα παράθυρα, οι πόρτες, τα υαλοστάσια, τα υαλοπετάσματα κλπ, δέχονται την προσπίπτουσα ηλιακή ενέργεια (υπέρυθρη, φωτεινή, υπεριώδη), μέρος της οποίας ανακλάται στον έξω χώρο, ενώ το υπόλοιπο απορροφάται ή διαθλάται και εισέρχεται στο εσωτερικό του κτιρίου, η έννοια του ενεργειακού παραθύρου δεν καθορίζεται μονοσήμαντα από τους συντελεστές θερμικής διαπερατότητας της διατομής Uf και του υαλοπίνακα  Ug.
 
Παράθυρο με μονωμένες διατομές, το οποίο φέρει υαλοπίνακα με πολύ καλό συντελεστή θερμικής μόνωσης, μπορεί να επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, τοποθετημένο σε βόρειο προσανατολισμό, αλλά αν τοποθετηθεί σε νότιο ή δυτικό προσανατολισμό να μην είναι καθόλου αποτελεσματικό.
 
Επίσης το μέγεθος των διατομών παίζει ρόλο σε κάποιο βαθμό, επειδή επηρεάζει το ποσοστό του εισερχόμενου φυσικού φωτός, σ' ένα χώρο. Κατά συνέπειαν επηρεάζεται ο χρόνος και η ένταση του φυσικού φωτισμού (και κατ' επέκταση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας).
 
 
 
 
 
 
Από το συνδυασμό των δύο συντελεστών θερμικής διαπερατότητας, Uf και Ug, της διατομής και του υαλοπίνακα, από τα οποία κατασκευάζεται ένα ολοκληρωμένο παράθυρο, προκύπτει, με τη βοήθεια μαθηματικών υπολογισμών, ο συντελεστής θερμικής διαπερατότητας παραθύρου, Uw (u value-window).
 
Όλα τα ανωτέρω, βεβαίως, ισχύουν υπό την προυπόθεση, ότι το εργαστασιακά παραγόμενο προιόν τοποθετείται και υποστηρίζεται από άρτια εκπαιδευμένα συνεργεία, σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες του παραγωγού του συστήματος.
 
Η Greenwindows, κατασκευάζει διαθέτει μια πλούσια γκάμα ενεργειακών ανοιγομένων και συρομένων, παραθύρων και πορτών, βασισμένη στα πρωτοπορειακά συστήματα:
  • GΕ-52 ΜΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ANTIVANDAL (ΓΙΑ ΣΥΡΟΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΘΥΡΑ)
  • E-3000 ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΡΟΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΡΟΜΕΝΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΝΟΙΓΜΑΤΩΝ
 
 
 
 

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ....
Επιλέξτε μια θωρακισμένη πόρτα
από τη μεγάλη γκάμα επιλογών της GREENWINDOWS. Δείτε μερικές από τις προτάσεις μας...

Αντικατάσταση
των παλαιών, πορτών,  παραθύρων και ρολλών σας, από την GREENWINDOWS, εξοικονομώντας γρήγορα, ενέργεια, χρήματα.
Δείτε πώς...

Πτυσσόμενες  ασφάλειες, από ηλεκτρογαλβανισμένο χάλυβα ηλεκτροστατικής βαφής, για μπαλκονόθυρες και παράθυρα, όλων των τύπων, από την GREENWINDOWS ... περισσότερα...

Χαλύβδινο πλέγμα ασφαλείας, ενσωματωμένο σε συρόμενα χωνευτά, για να κοιμάστε με ανοικτά πατζούρια το καλοκαίρι,  ... περισσότερα...

Η  GREENWINDOWS, κατασκευάζει τα ενεργειακά παράθυρα της πρώτης "Πράσινης Πιλοτικής Γειτονιάς", με συστήματα της ΕΤΕΜ... περισσότερα...

Η νέα μας πρόταση για ανασυρόμενες μπαλκονόθυρες, πολύ μεγάλων ανοιγμάτων (άνω των 5 μέτρων) λέγεται Ε-70...περισσότερα....

Συρόμενες μπαλκονόθυρες, με θερμοδιακοπή, ΚΑΛΥΨΩ Ε-52, τώρα και με μηχανισμό ανύψωσης  ....περισσότερα....

Πατείστε εδώ για να κατεβάσετε το εταιρικό έντυπο της GREENWINDOWS AE
 
Βάλτε χρώμα στη ζωή σας!. Δείτε τη μεγάλη γκάμα αποχρώσεων, των πιστοποιημένων με QUALICOAT βαφών, που σας προσφέρει η GREENWINDOWS... (Πατείστε εδώ για να κατεβάσετε τη χρωματική παλέττα RAL....)

Η GREENWINDOWS χορηγός στη διεθνή ημερίδα για το "Κτιριακό Κέλυφος του Μέλλοντος" ....περισσότερα....

Διεθνής Ημερίδα για το "Κτιριακό Κέλυφος του Μέλλοντος", 26-5-2011, στο ξενοδοχείο ATHENS ROYAL OLYMPIC ....περισσότερα....

Αναζήτηση

Newsletter